Уповноважений із захисту державної мови хоче почати боротьбу з російськомовними вчителями

Уповноважений із захисту державної мови хоче почати боротьбу з російськомовними вчителями

Український уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що в Києві зафіксовано велику кількість звернень громадян, які скаржаться на мову навчання в освітніх установах.

За його словами, значна частка вчителів часто говорять російською під час уроків.

«Ми розраховуємо, що найближчим часом будуть оприлюднені результати виборів Київського міського голови. І ми щиро сподіваємося на найближчу зустріч з главою української столиці, з яким ми б хотіли провести вельми плідну і важливу зустріч. Вона полягатиме в розборі тієї проблематики, яку ми помітили за результатами десятків звернень. Тому що, підкреслю, величезна кількість звернень і критики на мову навчання стосується установ освіти міста Києва. Разом з тим є якісь шляхи у вирішенні цієї проблеми», – сказав він в ході брифінгу.

За його словами, в Києві під час уроків чимала частка вчителів часто, а в окремих випадках – зрідка, використовують російську мову замість української. Кремінь додав, що на позашкільних заходах російською розмовляє 25% педагогічних працівників, а зрідка використовують російську мову 45%.

Омбудсмен наголосив, що російській мові віддають перевагу в основному педагоги в установах позашкільної освіти – музичних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах, гуртках.

«Така частка нарікань особливо помітна. Крім контролю, крім захисту, органи місцевого самоврядування та органи управління освітою повинні подбати про створення кращих умов, про підвищення кваліфікації педагогічних працівників», – сказав Кремінь.

Поділитись