Україні потрібно 100 мільярдів доларів і 50 років, аби наздогнати сусідні країни

Україні потрібно 100 мільярдів доларів і 50 років, аби наздогнати сусідні країни

Україна буде потрібно $ 100 млрд інвестицій протягом 50 років, щоб подолати технологічне відставання від сусідніх країн, таких як Білорусь чи Словаччина.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов, представляючи в стратегію забезпечення економічного зростання шляхом нарощування інвестицій.

Він порівняв ступінь зносу основних фондів в Україні і в деяких країнах. “У сусідів: Словаччина – 35%, Білорусь – 38%, Молдова – 42%. Україна – 62%. Щоб нам наздогнати Білорусію або Словаччину, нам потрібно $ 100 млрд інвестицій протягом 50 років”, – цитує міністра українське видання “Економічна правда”. “Як не крути, або продуктивність, або інвестиції, або модернізація основних засобів – нам потрібні величезні інвестиції”, – підкреслює Милованов.

“З 90-х та промисловість, яка нам залишилася, по суті, її проїли, – заявив міністр економіки України. – [Галузі] агро і IT  технології почали відновлюватися, але в більшості випадків інвестицій всередину [країни] не було. Тому що гроші виводилися з України або з компаній. Сьогодні ми в тому стані, яке є наслідком цього”, – пояснив він.

Описуючи стан справ в українській економіці, Милованов сказав: “Відсоток високотехнологічних товарів і послуг в експорті – 17%, все інше – це сировина … У переробній промисловості 3% високих технологій”. “Наша економіка сьогодні детехнологізована. Нам це треба відновлювати і наздоганяти світ”, – заявив український міністр.

Поділитись