Українцям дозволять змінити по батькові в паспорті

Українцям дозволять змінити по батькові в паспорті

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який в разі прийняття дозволить українцям офіційно міняти по батькові. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті українського парламенту.

Депутати пропонують внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів країни, згідно з якими громадяни України зможуть змінювати по батькові, досягнувши 16-річного віку. Крім того, зробити це можна буде і раніше – досягнувши 14-річного віку. Однак в такому випадку буде потрібна згода батьків.

При цьому законопроект передбачає можливість змінити по батькові за згодою лише одного з батьків за певних умов. Також питання про зміну по батькові у разі незгоди з цим одного з батьків може бути вирішене за допомогою суду.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що він зареєстрований з метою виконати рішення Європейського суду з прав людини, який зафіксував порушення Україною закріпленого в Конвенції про захист прав людини і основних свобод права на повагу до приватного і сімейного життя.

Це рішення було винесено в 2013 році у справі «Гарнага проти України». Дівчина намагалася домогтися зміни свого ім’я по батькові з використанням імені свого вітчима, однак українська влада відмовила їй в цьому. ЄСПЛ визнав це порушенням її прав. У постанові суду йшлося про те, що положення законодавства України, що регулюють питання зміни по батькові, сформульовані недостатньо чітко.

Поділитись