Україна звинуватила Росію в спробі зірвати зустріч “нормандської четвірки”

Україна звинуватила Росію в спробі зірвати зустріч “нормандської четвірки”

Росія шукає нові підстави для скасування зустрічі в “нормандському форматі”.

Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. За його словами, Москва необґрунтовано висуває нову вимогу – імплементацію “формули Штайнмайєра” в українське законодавство. Пристайко вважає, що Київ уже виконав дві необхідні умови для зустрічі лідерів Росії, Німеччини, Франції та України – припинення вогню на лінії зіткнення і підписання “формули Штайнмайєра”.

Дипломат заявив, що Україна робить реальні кроки, однак тиск з боку Росії лише збільшується. “Зустріч відкладається все далі і далі. Перший раз ми чули про технічну неможливість президента Росії Володимира Путіна приїхати, хоча два лідера запропонували, і дата була запропонована французами. І зараз три лідери – наш президент, французький і німецький канцлер готові, пропонуються нові дати. Але поки до цього часу ми не чули від Росії готовність зустрітися в цьому форматі”, – сказав Пристайко.

4 жовтня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що підготовка до саміту глав держав “нормандської четвірки” ведеться, але терміни зустрічі поки не узгоджені. Раніше також повідомлялося, що представники Росії, Німеччини, Франції та України попередньо погодили проект підсумкового документа саміту в “нормандському форматі”. Пєсков зазначив, що дата саміту буде залежати від графіків лідерів чотирьох країн.

Поділитись