Україна запропонує “нормандській четвірці” змінити мінські угоди

Україна запропонує “нормандській четвірці” змінити мінські угоди

На наступній зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» Україна запропонує внести зміни в текст мінських угод.

Про це в ефірі «Громадського» повідомив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Резніков. За його словами, ці пропозиції Київ має намір підготувати протягом наступних чотирьох місяців. Призначені для внесення правки, перед тим як представити їх на нормандському саміті, планується спочатку обговорити з політичними радниками і міністрами закордонних справ Німеччини, Франції та Росії.

Резніков вважає, що перегляд мінських угод є абсолютно необхідним для того, щоб «вони спрацювали».

Раніше президент України Володимир Зеленський зізнався, що вважає мінські угоди дипломатичною поразкою України. На його думку, питання з отриманням Києвом контролю над російсько-українським кордоном в Донбасі має бути вирішено до проведення на територіях самопроголошених республік виборів, а не так, як прописано в домовленостях.

Остання зустріч нормандської четвірки відбулася 9 грудня в Парижі. За її підсумками лідери країн прийняли комюніке з трьох пунктів: «Негайні заходи щодо стабілізації ситуації в зоні конфлікту», «Заходи щодо реалізації політичних положень мінських угод» і «Продовження». Наступну зустріч в аналогічному форматі планують провести через 4 місяці, в Берліні. За словами Зеленського, на ній буде обговорюватися питання кордону.

У лютому 2015 року лідери Німеччини, Франції, України та Росії погодили документ, відомий як мінські угоди. Його також підписали представники ОБСЄ і самопроголошених Донецької і Луганської народних республік. Згідно з домовленостями, сторони на Донбасі зобов’язані припинити бойові дії, Київ же взяв на себе зобов’язання провести політичні реформи і надати регіону особливий статус.

Поділитись