Україна зацікавлена ​​в збереженні Договору з відкритого неба

Україна зацікавлена ​​в збереженні Договору з відкритого неба

Українське дипвідомством закликало всі держави – учасники договору докласти максимальних зусиль для пошуків виходу з ситуації, що склалася заради збереження режиму “відкритого неба”.

“Міністерство закордонних справ України прийняло до уваги офіційне повідомлення Державного департаменту США про наміри вийти з Договору з відкритого неба”, – йдеться в коментарі дипломатичного відомства.

“Україна дуже зацікавлена ​​в збереженні і подальшої імплементації цього договору, але за умови його сумлінного виконання всіма без винятку державами-учасниками”, – йдеться в коментарі МЗС.

Українське дипвідомством нагадало, що відповідно до договору США провели спостережний політ за участю інспекторів з інших країн уздовж північного узбережжя Криму. Однак, на думку українського МЗС, починаючи з 2015 року, роль і ефективність договору поступово знижується через неможливість здійснювати міжнародний повітряний моніторинг над Кримом, непідконтрольною Києву частиною Донбасу і над ділянками території РФ, прилеглими до кордону України.

У той же час МЗС закликав всі держави – учасники ДВН докласти максимальних зусиль для пошуків виходу з ситуації, що склалася заради збереження режиму “відкритого неба”.

Президент США Дональд Трамп оголосив у четвер про намір Вашингтона вийти з ДВН. У письмовій заяві держсекретар США Майкл Помпео пояснив, що рішення про вихід вступає в силу через шість місяців. В якості причини американська сторона назвала нібито мали місце порушення договору з боку Росії. Москва ці твердження відкидає, заявляючи, що зберігає прихильність договору, а також висуває зустрічні звинувачення.

Поділитись