Україна вирішила усунути російські компанії з космічних проектів в США

Україна вирішила усунути російські компанії з космічних проектів в США

В космічній галузі США зберігається залежність від Росії, зокрема від російських двигунів, але Україна допоможе партнерам з Вашингтона змінити такий стан справ.


Відповідну заяву зробив глава державного космічного агентства України Володимир Усов в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

«Держав, які мають повний цикл виробництва ракетних двигунів, всього п’ять. Це такий своєрідний елітний клуб, де Україна зберігає свою суб’єктність … Однак не тільки в нашій галузі, а й також у США зберігається залежність від Росії і від російських двигунів. Мова йде про двигуни першого ступеня, які Україна не виробляє. Але ми можемо їх виробляти, так як в радянські часи подібні двигуни були створені силами наших конструкторських бюро. Якщо ми це зробимо, у нас з’явиться не номінальний, а реальний повний виробничий цикл, і ми перестанемо залежати від РФ», – заявив чиновник.

За словами Усова, політика імпортозаміщення вже давно повинна бути реалізована і мова йде про суму в $ 30-40 млн/ Далі представник Києва зазначив, що зараз підприємства – виробники з Росії знаходяться під санкціями, всі контракти, відповідно, проблемні. Відповідно, США шукають альтернативу, а єдино можливою альтернативою в короткостроковій перспективі може бути Україна – для цього потрібне політичне рішення.

«Якщо українське керівництво буде прийнято відповідне політичне рішення, ми змогли б вибити російські компанії з проекту Antares, як мінімум. Ми вже дали альтернативну пропозицію, якf на 30% дешевше того, що пропонують росіяни американцям», – запевнив Усов.

Державне космічне агентство України – це спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади країни, який забезпечує реалізацію державної політики в галузі космічної діяльності, здійснює керівництво дорученою йому сферою управління, несе відповідальність за стан її розвитку. З січня 2020 року відомством керує бізнесмен з Одеси, який працює в сфері IT і 3D-друку, Володимир Усов.

Поділитись