Україна вимагає компенсації за Турецький потік

Україна вимагає компенсації за Турецький потік

Україна повинна вести переговори з Євросоюзом про «компенсацію» збитків через «Турецький потік» і втрати «південного» газового транзиту.

Про це заявила директор київського Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Оксана Іщук.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що в разі введення в експлуатацію «Північного потоку – 2» Києву знадобляться гарантії стабільного газопостачання на 10-15 років. Також, за його словами, Україні потрібні від ЄС гарантії в питанні ціни на газ.

Глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон висловив думку, що компенсацією для України за запуск «Північного потоку – 2» міг би стати новий довгостроковий контракт на транзит.

Іщук нагадала, раніше було завершено будівництво інтерконнектора на сербсько- угорському кордоні, завдяки якому Угорщина зможе отримувати російський газ через Сербію і Болгарію в обхід України – через «Турецький потік».

«Для нашої країни переорієнтація транзиту палива в напрямку Центральної Європи на “Турецький потік”, згідно з попередньо оприлюдненою оцінками Оператора української ГТС (ОГТСУ), означає втрату 10-12 мільярдів кубометрів транзиту газу в рік. У грошах це орієнтовно буде “коштувати” Україні 450 мільйонів доларів», – зазначила експерт.

За її словами, на даний момент на південному напрямку газ через Україну поставляється тільки в Молдавію. «Динаміка обсягів транзиту свідчить, що українська ГТС при повному завантаженні трубопроводів “Ямал – Європа”, “Північний потік – 1” і “Турецький потік” буде виконувати лише функцію балансує потужності в разі коливань попиту на газ або технічних обмежень інших трубопроводів», – поскаржилася автор статті.

Як зауважила експерт, в цих умовах постає питання про необхідність подальшої оптимізації української ГТС відповідно до реальним попитом після 2024 року.

«І якщо комусь в ЄС, зокрема представникам Німеччини, здається, що досить виплатити Україні компенсацію за її відмову від блокування “Північного потоку – 2″, то оперуючи доконаним фактом вже заподіяної шкоди транзиту в зв’язку з роботою” Турецького потоку “, пора вести мову спочатку про компенсацію за втрати транзиту по південному напрямку», – заявила вона, пояснивши це тим, що втрати Києву наносять держави-члени ЄС Болгарія і Угорщина, а також країна-кандидат – Сербія.

Поділитись