Компанія-оператор Nord Stream 2 AG обіцяє добудувати “Північний потік-2” до кінця серпня

Компанія-оператор Nord Stream 2 AG обіцяє добудувати “Північний потік-2” до кінця серпня

Будівництво газопроводу “Північний потік-2” по дну Балтійського моря має бути завершено через кілька тижнів, повідомляє газета Handelsblatt з посиланням на гендиректора компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG Маттіаса Варніга.

“98 відсотків трубопроводу вже завершено. 2 відсотки, що не побудовані, відносяться до однієї з двох гілок. Інша лінія завершена повністю”, – пояснив Варніг.

Мета компанії – ввести газопровід в експлуатацію в цьому році. При цьому глава Nord Stream 2 спростовує повідомлення про проблеми з сертифікацією і ліцензують органами. “В остаточному підсумку буде трубопровід, який буде відповідати всім вимогам і міжнародним галузевим стандартам”, – сказав Варніг. У перспективі по ньому транспортуватиметься 55 мільярдів кубометрів природного газу з Росії до Німеччини в рік.

Крім того, за словами Варніга, компанія вивчає можливість транспортування по “Північному потоку-2” водню: “Можливо, що найпізніше через десять років ми зможемо додати водень в одну або обидві лінії”.

Варніг також сказав, що у нього “немає ні найменшого сумніву” в тому, що транзит через Україну “залишиться невід’ємною частиною транспортування газу з Росії до Європи навіть після 2024 року”. Чинне транзитну угоду між Росією і Україною закінчується в 2024 році. “Я припускаю, що уряд Німеччини вже розглядало це питання в ході переговорів з Росією”, – зазначив глава Nord Stream 2.

“Північний потік-2” стане однією з тем переговорів канцлера Ангели Меркель і президента України Володимира Зеленського, який в неділю прибув до Берліна. Раніше США при новій адміністрації президента Джо Байдена заявили про відмову від нових санкцій проти проекту.

Проект “Північний потік – 2” став і однією з тем передвиборної кампанії в Німеччині. Кілька кандидатів в канцлери допустили заморозку проекту газопроводу “Північний потік – 2” в разі, якщо Москва буде використовувати його для тиску на Україну.

Поділитись