Україна відбирає у Росії права на вертольоти «Мі»

Україна відбирає у Росії права на вертольоти «Мі»

Американський стратегічний радник з питань реформи оборонно-промислового комплексу Дональд Вінтер передав українській стороні документи, які дозволяють ремонтувати вертольоти сімейства «Мі» для зарубіжних замовників.

Такий крок може мати довгострокові стратегічні наслідки. Командування Північноатлантичного альянсу неодноразово говорило про необхідність скоротити залежність ряду країн від російської і радянської техніки, яка потребувала модернізації. Ймовірно, тепер її ремонтом займеться українська сторона, що зніме частину політичних питань.

Про те, що Україна отримала відповідні сертифікати, повідомив глава українського оборонного відомства Андрій Загороднюк. У Facebook міністр уточнив, що мова йде переважно про ремонт вертольотів сімейства «Мі».

“США готові і далі підтримувати Україну на шляху реформ в сфері оборони і безпеки. У цьому я переконався особисто під час зустрічі зі стратегічним радником США паном Дональдом Вінтером. Ми провели плідну розмову про реформу системи закупівель і досягненні прозорості цього процесу”, – сказав Загороднюк.

За його словами, важливо зробити так, щоб під час закупівель був забезпечений захист від якої б то не було корупційної складової.

Такому рішенню передувала передача сертифікатів відповідності системи якості вимогам стандарту НАТО AQAР 2120 авіаремзаводі «Авіакон». Це сталося в липні 2016 року. З 2011 року “Авіакон” забезпечує капітально-відновлювальний ремонт будь-якої складності, переобладнання і модернізацію вертольотів сімейства «Мі» всіх типів. Так, на заводі відновлюють легкі багатоцільові вертольоти Мі-2, бойові вертольоти Мі-24, багатоцільові Мі-26, Мі-8 / Мі-17 та іншу техніку. Ще в 2018 році повідомлялося, що українська сторона виграла тендер на $ 40 млн на ремонт і модернізацію 17 вертольотів Мі-17 – для одного з членів НАТО, Туреччини. Машини призначалися для турецької жандармерії.

Отримання Україною відповідних сертифікатів ставить питання про права на «Мі», яка має Росія. Західні столиці неодноразово висловлювали бажання знизити залежність своїх партнерів не тільки від російського вертолітного парку, а й від фахівців, які зазвичай займаються модернізацією. У 2018 році лідери держав – членів НАТО прийняли зобов’язання знизити залежність військового блоку від зброї і техніки радянського і російського виробництва.

Поділитись