Україна очікує за п’ять років отримати 18 мільярдів доларів від Росії

Україна очікує за п’ять років отримати 18 мільярдів доларів від Росії

З них $ 15 млрд – за рахунок транзиту російського газу, і ще $ 3 млрд – за підсумками судового розгляду в Стокгольмському арбітражі.

Про це заявив український міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в статті, розміщеній в газеті «Економічна правда». Він називає новий газовий протокол однозначним успіхом Украіни.

«Бути українським чиновником і домовлятися про транзит газу завжди складно. З яким рішенням ти б не повернувся, будуть ті, для кого воно виявиться «зрадою», – починає здалеку Оржель і далі розвиває цю тему на прикладі взаємин з російським «Газпромом».

Саму російську компанію він характеризує так: «дуже непередбачуваний гравець, для якого політичні інтереси можуть бути важливіше фінансових». Про це треба пам’ятати всім, хто сідає з представниками «Газпрому» за один стіл, попереджає Оржель.

Отже, перше, про що домовилися Україна з Росією: «Газпром» платить Україні $ 2,9 млрд (+ пеня) за рішенням Стокгольмського арбітражу. Оржель називає це «однозначним переговорним успіхом», якщо згадати заяви російської сторони про те, що вона не буде віддавати гроші.

Другий успіх, як вважає Оржель – це той факт, що «транзит через Україну буде принаймні найближчі п’ять років».

“Отже, в п’ятирічній перспективі ми отримаємо близько $ 18 млрд, з них $ 3 млрд – живими грошима, вже до Нового року. І це – без будь-яких кабальних умов з придбання російського газу”, – підрахував міністр Оржель.

У свою чергу глава комітету Верховної ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус раніше заявив, що Україна може отримати від транзиту російського газу в наступному році близько $ 2 млрд. У протоколі щодо газу не вказується, скільки російського газу Україна отримає для власних потреб.

Всі необхідні документи повинні бути підписані двома сторонами до кінця поточного року.

Поділитись