Україна може економічно ослабнути через запуск газопроводу «Північний потік – 2»

Україна може економічно ослабнути через запуск газопроводу «Північний потік – 2»

Початок експлуатації газопроводу «Північний потік – 2» (ПП-2) призведе до «непоправного ослаблення» України.

Таку думку висловив віце-прем’єр країни Олексій Резніков в статті, опублікованій у The Wall Street Journal.

На його переконання, його країна буде значно ослаблена, як тільки у Росії з’явиться новий прямий газопровід в ФРН. Резніков також вказав на те, що завершення будівництва в повній мірі передбачувано вплине і на нацбезпеку України.

Він пояснює, що початок роботи газопроводу з точки зору енергетичної безпеки від’єднає його країну від Західної Європи.

Віце-прем’єр вважає, що такому цьому випадку Росії не доведеться брати до уваги те, що «більша частина російського газу надходить до Європи через Україну».

На Україні вже раніше попереджали про те, що прокачування російського газу через газотранспортну систему країни стане приносити збитки після запуску газопроводу ПП-2.

Так, український економіст Олег Пендзин в березні зазначав, що Україна вкрай зацікавлена ​​в тому, щоб росіяни не запустили “Північний потік – 2».

У тому ж місяці український лідер Володимир Зеленський називав газопровід пасткою для країн всієї Європи. Тоді він також подякував Литві за протидію проекту.

Будівництво ПП-2, за станом на 1 квітня завершено на 95%. Компанія – оператор проекту Nord Stream 2 AG відзначала, що прокладено вже 2339 км труб. Уточнювалося, що в кінці січня 148 км газопроводу залишалися недобудованими, з них 120 км – в водах Данії і ще близько 28 км – в водах Німеччини.

Поділитись