Україна має план подолання дефіциту газу взимку

Україна має план подолання дефіциту газу взимку

Для подолання дефіциту газу в зимовий період «Нафтогаз України» отримає від оператора газотранспортної системи країни 48 мільярдів гривень (1,8 мільярда доларів).

Кошти підуть на закупівлю палива, пише «Економічна правда».

Пройти зиму країна повинна буде в умовах браку чотирьох мільярдів кубометрів газу: замість 19 мільярдів, необхідних для цього, на Україні є 15. Це стане випробуванням для нового правління «Нафтогазу».

При нинішніх цінах на палива закупівля такого обсягу обійдеться владі в 120 мільярдів гривень (близько 4,5 мільярда доларів). Рішенням даної проблеми стало постанову уряду, згідно з яким компанія-оператор газотранспортної системи виплатить «Нафтогазу» компенсацію за втрату контролю над ГТС в результаті проведеного в 2020 році поділу.

Загальний розмір відшкодування складе 51 мільярд гривень, з яких 48 мільярдів виплатить «Оператор ГТС України». Кошти мають надійти до кінця року, тоді як раніше планувалося виплачувати цю суму протягом п’яти років.

Раніше глава компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що шанси на швидкий запуск газопроводу «Північний потік-2» невисокі. За його словами, у російської компанії-оператора Nord Stream 2 AG з’являться складності, оскільки в процедурі сертифікації проекту братиме участь нафтогазова компанія PGNiG з Польщі.

Поділитись