Україна і США назвали “Північний потік 2” загрозою енергетичній безпеці Європи

Україна і США назвали “Північний потік 2” загрозою енергетичній безпеці Європи

Україна і США розглядають “Північний потік 2” як загрозу європейській енергетичній безпеці.

Про це йдеться в спільній заяві Києва і Вашингтона щодо стратегічного партнерства двох країн.

“Україна і Сполучені Штати продовжують виступати проти” Північного потоку 2 “, який ми розглядаємо як загрозу європейській енергетичній безпеці”, – йдеться в документі.

Як наголошується в документі, США мають намір продовжувати застосування передбачених законодавством заходів і енергетичної дипломатії, в тому числі, шляхом недавнього призначення старшого радника з питань енергетичної безпеки, з метою збереження транзитної ролі і забезпечення безпеки поставок Україною в цей перехідний енергетичний період, а також недопущення використання Росією енергетики як геополітичної зброї.

Уряди України та США також домовилися підтримувати зусилля по збільшенню потужностей для постачання газу на Україну з диверсифікованих джерел.

Крім цього Вашингтон планує виділити $ 463 млн допомоги Києву, в тому числі на програми, орієнтовані на демократію, права людини і децентралізацію.

“Уряд США планує виділити Україні більше 463 мільйонів доларів допомоги в цьому році, в тому числі на програми, орієнтовані на демократію, права людини, місцеве  самоуправління і децентралізацію”, – йдеться в спільній заяві двох країн .

Поділитись