У Японії пояснили припинення розгортання американських ПРО Aegis Ashore

У Японії пояснили припинення розгортання американських ПРО Aegis Ashore

Постійне зростання витрат і технічна недосконалість стали важливими причинами, що спонукали Токіо зупинити виконання плану закупівлі в США і розміщення в Японії двох комплексів протиракетної оборони Aegis Ashore.

Спочатку передбачалося, пише газета Nikkei, що установка такого типу буде коштувати близько 80 млрд ієн (приблизно $ 746 млн). Це було майже вдвічі менше витрат на один бойовий корабель, оснащений схожим комплексом ПРО Aegis морського базування.

Однак потім у міру просування проекту ціна однієї наземної Aegis Ashore зросла до 100 млрд ієн (майже $ 932 млн). Разом із закупівлею ракет і супутнього устаткування витрати на два комплексу підскочили, за даними газети Yomiuri, до 700 млрд ієн (більше $ 6,5 млрд).

У той же час з’ясувалося, що Aegis Ashore, швидше за все, малоефективні при перехопленні сучасних балістичних ракет, які змінюють траєкторію на останньому етапі польоту. До того ж заради економії японське військове відомство відмовилося від оснащення цих комплексів можливості з перехоплення крилатих ракет, відзначає Nikkei.

У понеділок міністр оборони Японії Таро Коно повідомив також, що при запуску ракети з Aegis Ashore її розгінний блок може впасти за межі військової бази, що створює загрозу для цивільного населення. Виправлення такого недоліку, за його словами, потребують конструктивних змін в установці, нових великих витрат і втрату часу. В результаті, повідомив глава військового відомства, прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе ще 12 червня схвалив рішення про зупинку проекту Aegis Ashore.

Адміністрація США вже санкціонувала продаж Японії двох таких комплексів. Їх передбачалося розмістити в префектурі Ямагуті на південному заході головного японського острова Хонсю і в префектурі Акіта на його півночі. За розрахунками Токіо, вони повинні були прикрити фактично всю територію країни від удару балістичних ракет. У той же час органи місцевого самоврядування до сих пір не дали дозволу на установку комплексів, висловлюючи сумніви в їхній безпеці.

Поділитись