У Суецькому каналі заблоковано нафти більш ніж на 400 мільйонів доларів

У Суецькому каналі заблоковано нафти більш ніж на 400 мільйонів доларів

Танкери з нафтою більш ніж на $ 400 млн виявилися заблокованими через що сів кілька днів тому на мілину в Суецькому каналі судна Ever Given.

Про це в п’ятницю, 26 березня, повідомила газета South China Morning Post з посиланням на дані аналітичної компанії Kpler.

За інформацією видання, в каналі застрягли щонайменше сім великотоннажних суден, які перевозять 6,3 млн барелів нафти. Відзначається, що два з них знаходяться на північ від місця аварії, п’ять – на південь. При ціні $ 64 за барель загальна вартість даного вантажу становить $ 403 млн.

У газеті уточнили, що якщо канал не зможуть розблокувати за вихідні дні, з південного боку будуть затримані ще три танкера з 2,5 млн барелів нафти на суму $ 160 млн.

Крім того, зупинка спіткала і 15 інших судів, що перевозять нафтопродукти, включаючи НАФТА, авіаційне паливо і бензин. У каналі або при вході в нього затримані п’ять суден з вантажем скрапленого природного газу і ще два – зі скрапленим нафтовим газом.

У зв’язку з аварією вартість морських вантажоперевезень різко зросла. За інформацією агентства Bloomberg, станом на 25 березня вартість доставки суховантажного контейнера з Китаю в Європу досягла $ 8 тис., Що в чотири рази дорожче, ніж рік тому. Відзначається, що якщо блокування Суецького каналу затягнеться на кілька тижнів, а суду підуть за альтернативним маршрутом навколо мису Доброї Надії, то вартість вантажоперевезень може вирости як мінімум на $ 300 тис.

23 березня на півдні Суецького каналу контейнеровоз Ever Given під прапором Панами повністю сів на мілину, тим самим перекривши рух більш ніж 150 судам.

Поділитись