У столиці Сомалі опозиція зайняла райони біля президентського палацу

У столиці Сомалі опозиція зайняла райони біля президентського палацу

Опозиційні сили встановили контроль над районами біля президентського палацу в столиці Сомалі місті Могадішо, повідомляє портал Garowe Online.


Раніше прем’єр-міністр Сомалі Мохамед Хусейн Робле заявив, що уряд країни вважає діалог кращим способом вирішення того, що відбувається в даний час кризи в Сомалі. Місія ООН в Сомалі також закликала до діалогу на тлі ситуації із зіткненнями.

За даними порталу, військову техніку видно на головних вулицях міста. Місцеве видання Goobjoog News повідомляє, що ряд університетів в столиці закрилися після сплеску насильства в деяких частинах міста.

Видання Somali Guardian пише, що це була безсонна ніч для жителів столиці, багато покинули свої будинки, інші планують перебратися в безпечні місця в понеділок.

Пов’язані з опозицією сили національної армії Сомалі 25 квітня взяли під контроль кілька ключових районів на півночі столиці країни Могадішо, повідомив портал Somali Guardian. При цьому колишній президент Сомалі Хассан Шейх Махмуд в той же день заявив, що військові напали на його резиденцію, і поклав відповідальність за це на нинішнього президента країни Мохамеда Абдуллахі Мохамеда.

Раніше в квітні лідер Сомалі підписав закон, що продовжує на два роки його повноваження і владу нинішнього уряду. Даному рішенню передувало схвалення повноважень з боку парламенту країни.

Сомалі перестало існувати як єдина держава в 1991 році з падінням диктаторського режиму Сіада Барре. Єдиною законною владою в країні міжнародне співтовариство визнає федеральний уряд, що контролює столицю Могадішо і ряд інших районів. Інші частини Сомалі знаходяться під контролем невизнаних державних утворень або є самоврядними територіями. Зокрема, в північній частині країни розташована невизнана Республіка Сомаліленд, в східній – регіон Пунтленд, який заявив про автономію.

Поділитись