У США звинуватили Росію у підготовці сценарію щодо анексії країн Балтії

У США звинуватили Росію у підготовці сценарію щодо анексії країн Балтії

Американське видання The National Interest опублікувала матеріал про можливий сценарій “захоплення Росією країн Балтики”.

При цьому головним моментом в публікації вказується, що ця кампанія не буде повторенням кримської, оскільки більшість російськомовного населення Прибалтики навряд чи буде симпатизувати діям Росії, як це сталося в Криму.

“Країни Балтії – Естонію, Латвію і Литву – часто і одноголосно називали майбутніми гарячими точками”, – йдеться в матеріалі.

При цьому там підкреслюється, що ці країни є членами НАТО, тому військові дії в їх відношенні автоматично привернуть і інших членів альянсу.

Крім цього, зазначає автор, якщо щодо Криму Москва виправдовувала анексію необхідністю возз’єднання з етнічною російською більшістю, то в Прибалтиці російськомовних – меншість.

“На відміну від російськомовної більшості в Криму, російськомовні в Прибалтиці навряд чи будуть схильні симпатизувати Москві, а їх національні уряди навряд чи проведуть референдум про приєднання до Росії, як зробили в Криму”, – йдеться в публікації.

Крім цього, війська Естонії і Латвії вже навчені атакувати російські війська без зволікання. А патрулювання простору над країнами Балтії здійснюють винищувачі НАТО.

Тому, вважає автор, якщо Росія зважитися на агресію в Балтії, то спочатку нехай вона переконається, що її операція буде успішною і що її сили готові придушути неминуча відповідь НАТО.

Автор вважає, що спочатку Москва буде намагатися впливати на громадянське суспільство країн Балтії та підірвати їх національні уряди, а потім може вдатися “до інших прихованих методів, які раніше ще ніхто не бачив”.

Автор матеріалу вважає, що через це США і НАТО повинні зміцнити сили альянсу на польському кордоні і розширити заходи підтримки прибалтійським силам безпеки.

Поділитись