У США заявили, що не здивовані результатами голосування в ООН по Ірану

У США заявили, що не здивовані результатами голосування в ООН по Ірану

Вашингтон не здивований провалом в Раді Безпеки ООН проекту резолюції США про продовження збройового ембарго відносно Ірану.

Відповідну заяву зробив в ефірі телеканалу Fox News помічник президента США з національної безпеки Роберт О’Брайен.

“Це викликає жаль, але не подив”, – констатував О’Брайен у відповідь на прохання ведучої прокоментувати провал американської ініціативи в РБ ООН. Помічник Трампа при цьому зазначив, що Вашингтон “вважає немислимою” перспективу того, що “Іран отримає можливість купувати озброєння у Росії і Китаю”. “Але для країн, які до сих пір дотримуються СВПД (Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми), це було лише частиною угоди, яку вони підписували”, – підкреслив він.

“У нас є й інші інструменти, – зазначив О’Брайен. – Ми приймемо ряд жорстких заходів в ООН. Думаю, що не можна виключати повернення санкцій [щодо Ірану]”. “Сьогодні ми зазнали поразки, але нічого ще остаточно не вирішено”, – уклав він.

Раніше держсекретар США Майкл Помпео повідомив, що Рада Безпеки ООН відхилила американську резолюцію щодо продовження збройового ембарго відносно Ірану. Термін дії обмежень на ввезення зброї до Ірану відповідно до умов ядерної угоди закінчується 18 жовтня 2020 року.

У своєму проекті резолюції США пропонували продовжити збройне ембарго щодо Ірану “поки Рада Безпеки не прийме зворотне рішення”. Голосування проходило в письмовому режимі через обмеження, введених в штаб-квартирі ООН для боротьби з поширенням коронавируса. Американський документ не був прийнятий, так як більшість країн при голосуванні утрималися, а Росія і Китай виступили проти.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров неодноразово заявляв про відсутність об’єктивних підстав для обговорення в Раді Безпеки продовження збройового ембарго відносно Ірану. Як ві вважає, застосування положень про обмеження на ввезення зброї до Ірану після 18 жовтня 2020 року ніколи не передбачалося і не існує ні правових, ні інших причин переглядати це.

Поділитись