У США заявили, що Афганістану після зміни влади вдалося уникнути громадянської війни

У США заявили, що Афганістану після зміни влади вдалося уникнути громадянської війни

Спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад назвав позитивним моментом той факт, що афганський народ після захоплення влади в країні радикальним рухом “Талібан” уникнув громадянської війни.

Своєю думкою він поділився в інтерв’ю віщає з Кабула телеканалу Ariana News.

“Війна закінчена. Багато афганці та представники світової спільноти побоювалися, що в Кабулі спалахне війна, подібна до тієї, що ми бачили після виведення радянських військ. <…> Але цього не сталося, і я вважаю це позитивним моментом”, – підкреслив американський спецпредставник.

Тим часом, щоб уникнути внутрішнього конфлікту в подальшому, за його словами, в Афганістані найближчим часом має бути сформовано інклюзивна уряд. “У зв’язку з цим на талібів лежить дуже велика відповідальність. Якщо вони дотримають усіх своїх обіцянок, це позитивно позначиться на майбутньому країни”, – резюмував Халілзад.

Говорячи про причини стрімкого захоплення влади радикалами в Афганістані, американський емісар вказав на серйозні розбіжності, що мали місце на переговорах між колишнім керівництвом країни та представниками “Талібану”. “Афганський уряд бажав, щоб таліби були інтегровані в нього, а не формували новий кабмін. <…> Частина талібів ж хотіла повторення” емірату “, який вони створили в 1990-і роки, а деякі з них виступали за нове інклюзивна уряд”, – підкреслив він, додавши, що афганська влада на чолі з президентом Ашрафом Гані помилково вважали, що Талібан в кінці кінців погодиться на їхні умови.

Халілзад уточнив, що новий коаліційний афганське керівництво за участю радикалів нагадувало б уряд національної єдності, сформований після президентських виборів 2014 року, коли Гані і Абдулла Абдулла розділили владні повноваження в країні.

Спецпредставник США також розповів, що таліби пропонували Гані залишитися в Кабулі, щоб здійснити мирну передачу влади. На його думку, якби це сталося, ім’я Гані “було б золотими літерами вписано в історію Афганістану”.

Поділитись