США хочуть зайняти російські бази в Центральній Азії

США хочуть зайняти російські бази в Центральній Азії

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів ВС США генерал Марк Міллі обговорював з начальником Генштабу Збройних сил Росії Валерієм Герасимовим на зустрічі, що відбулася минулого тижня, можливість використання американськими військовими російських баз в Центральній Азії*.

Про це пише газета Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Раніше ЗМІ писали, що ця тема могла підніматися під час зустрічі президентів Росії і США Володимира Путіна і Джо Байдена в Женеві в червні, але Кремль це не коментував.

Герасимов не дав жодних обіцянок Міллі, стверджує видання.

За даними WSJ, дискусія з приводу російських баз викликана тим, що адміністрація Джо Байдена після стрімкого виведення військ з Афганістану шукає нові можливості для нібито «відстеження та реагування на терористичні загрози в цій країні».

При цьому видання нагадує, що конгрес США вже кілька років тому заборонив Пентагону якесь тісне співробітництво з російським Міноборони.

Минулого тижня в Міноборони Росії повідомили, що Герасимов і Міллі провели переговори в Фінляндії, в ході яких, зокрема, обговорили зниження ризиків виникнення інцидентів в ході військової діяльності. Зустріч, як зазначалося, носила конструктивний характер.

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев і помічник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван в ході телефонної розмови також високо оцінили підсумки зустрічі Герасимова і Міллі.

* Регіон включає в себе Казахстан, Киргизію, Узбекистан, Туркменістан і Таджикистан. За визначенням ЮНЕСКО, регіон включає Монголію, північно-західний Китай (Сіньцзян, Тибет, Внутрішню Монголію, Цинхай, захід Сичуані і північ Ганьсу), райони азіатської Росії на південь від тайгової зони, Афганістан, північно-західну частину Індії, північну частину Пакистану, північну частину Ірану.

Поділитись