У США завершуються приготування до інавгурації нового президента

У США завершуються приготування до інавгурації нового президента

Церемонія відбудеться опівдні за місцевим часом.

Напередодні Джо Байден прибув на військову базу в Меріленд, а після взяв участь в церемонії у Вашингтоні, присвяченій поминання всіх померлих від COVID в США. Ніч він провів в гостьовій резиденції Білого дому. Разом з ним присягу також прийме новий віце-президент Камала Харріс.

Прощання Трампа

Рік, що минає з посади Дональд Трамп напередодні звернувся з прощальною промовою до співгромадян. Він жодного разу не згадав обраного президента, натомість зазначив, що став першим президентом в історії країни за останні десятиліття, яка не розв’язав нових воєн. Чинний президент, всупереч традиціям, на інавгурації не буде присутній.

Дональд Трамп, президент США: “Я боровся за вас. Я боровся за ваші родини. Я боровся за нашу країну. І понад усе, я боровся за все, чим є Америка – за те, на чому вона стоїть. Це – безпека, сила , гордість і свобода. Тепер, коли я готуюся передати владу нової адміністрації в полудень в середу, я хочу, щоб ви знали: рух, яке ми почали, тільки починається”.

Безпрецедентні заходи безпеки

Інавгурація Байдена пройде за безпрецедентних заходів безпеки. Зараз Вашингтон більше схожий на військову базу, ніж на святкову столицю. Центр міста закритий, Капітолій обнесений парканами і колючим дротом, всюди блокпости. Замість публіки на Національної алеї встановлять 200 тисяч прапорів. А замість феєрверків і балу запланований віртуальний парад. У такому режимі церемонія пройде нібито через епідобстановки. Запрошення отримали лише дві сотні глядачів. За охороною порядку в місті стежать близько 25 тисяч солдатів, розгорнуті підрозділи радіаційного, хімічного і біологічного захисту. При цьому 12 нацгвардейцев були відсторонені від виконання завдання, в тому числі двоє з них потрапили під підозру в зв’язках з терористами. Під посиленою охороною перебуває і Пентагон.

Поділитись