У США закликали Лукашенка піти у відставку

У США закликали Лукашенка піти у відставку

У Білому домі висловили стурбованість у зв’язку з ситуацією, що розгорнулася навколо президентських виборів в Білорусі.

Про це заявила прес-секретар Білого дому Кейлі Макінені. За її словами, Сполучені Штати стежать за ситуацією в Білорусі. В країні вважають, що виборчий процес був затьмарений низкою подій:

“Жорсткі обмеження на доступ кандидатів до голосування, заборона на присутність місцевих незалежних спостерігачів на виборчих дільницях, залякування опозиційних кандидатів, затримання мирних демонстрантів і журналістів”, – додала Макінені.

Вибори президента пройшли 9 серпня. Після закриття виборчих дільниць в ряді міст Білорусії почалися несанкціоновані акції протесту, в ході яких міліція застосувала сльозогінний газ і світлошумові гранати. Згідно з останньою інформацією ЦВК, чинний глава держави Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, а Світлана Тіхановська – 10,09%.

У свою чергу глава комітету сенату США з міжнародних справ Джим Ріш закликав президента Білорусі Олександра Лукашенко піти у відставку, якщо результати виборів в країні не підтвердяться.

«Пан Лукашенко повинен дозволити справжній підрахунок результатів вчорашнього голосування і піти, якщо, як повідомляється, він не був переобраний демократичним шляхом. Мирна передача влади життєво необхідна для майбутнього Білорусі та її суверенітету», – йдеться в листі.

Ріш також закликав главу Білорусії зупинити тиск на журналістів і учасників протесту, а також відновити доступ в інтернет.

Раніше протестувальників підтримав і кандидат в президенти США від демократів Джо Байден. Він також закликав Лукашенка поважати права мирних громадян і відмовитися від подальшого насильства в їх відношенні.

Поділитись