У США вирішили не дозволяти Китаю домінувати в світі

У США вирішили не дозволяти Китаю домінувати в світі

Сполучені Штати Америки та Франція сходяться в поглядах з питання зростаючої ролі Китаю.

Про це в інтерв’ю The New York Times заявив державний секретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з французьким президентом Еммануелем Макроном.

За словами політика, в світлі таких викликів, як пандемія COVID-19 і зростання впливу Китаю, країни повинні діяти спільно. Він зазначив, що Вашингтон і Париж сповнені рішучості не дозволяти Китаю відігравати домінуючу роль у світі, оскільки такий поворот подій був би «абсолютно не ліберальним».

Блінкен підкреслив, що у США немає завдання «стримати Китай» або «спробувати відкинути його назад», але є прагнення зберегти існуючий порядок речей. В іншому випадку в світі буде панувати хаос, який практично завжди веде до конфлікту, або китайське панування, вважає глава зовнішньополітичного відомства.

Раніше США і Франція обговорили протидію «агресивному» поведінки Росії. Як повідомили в Держдепартаменті, Блінкен і Макрон підкреслили спільну мету по досягненню стабільних і передбачуваних відносин з Москвою при одночасному протидії агресивному і безвідповідальної поведінки Росії, в тому числі по відношенню до України.

Поділитись