У США створюють “непереможний” вертоліт за технологією “стелс”

У США створюють “непереможний” вертоліт за технологією “стелс”

Як пояснив глава проекту Bell 360 Invictus, компанія розраховує найближчим часом зібрати перший екземпляр вертольота.


Bell Helicopter першою з учасників конкурсу на створення вертольота за програмою FARA приступила до збірки прототипу гвинтокрилої машини.

Восени 2019 року компанія Bell Helicopter показала макет бойового вертольота Bell 360 Invictus («Непереможний»). Проект літального апарату підготовлений з урахуванням вимог перспективної програми FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft – розвідувально-ударний літальний апарат майбутнього) для армії США. До кінця 2020 року почнеться складання першого нового вертольота Bell, а повністю машина повинна бути готова в наступному році.

Як повідомляє Flightglobal, директор програми Bell Helicopter по створенню вертольота FARA Джеймі Гонсалес, робота над прототипом Bell 360 Invictus почалася в середині жовтня. Очікується, що збірка фюзеляжу досвідченого вертольота фабрика в Амарілло, штат Техас, стартує вже в другій половині місяця.

Нагадаємо, в основу “Непереможного” ліг цивільний багатофункціональний вертоліт Bell 525 Relentless. Для армії 10-місцеву машину перетворили в 2-місцеву, залишивши тільки пілота і стрілка, сидіння яких розташовані тандемно, а фюзеляж виконали по стелс-технологій.

Новинка отримала 4-лопатевий головний гвинт діаметром до 12,2 і один двигун замість двох. Вертоліт обладнають артилерійським (20-мм автоматична гармата) і ракетним озброєнням, і літати він повинен не повільніше 333 км / год, так як вимоги FARA припускають крейсерську швидкість не нижче за цю позначку.

Суперниками Bell Helicopter за проектом FARA є компанії AVX Aicraft, Boeing, Karem Aircraft і Sikorsky, які вже представили свої ідеї по створенню машини на заміну легкому багатоцільового вертольоту Bell OH-58 Kiowa. Армія США очікує, що прототипи будуть готові в 2023 фінансовому році (з 1 жовтня 2023 по 30 вересня 2024 року), а переможець конкурсу FARA і володар держконтракту визначиться в 2024 фінансовому році.

Поділитись