У США може з’явитися новий штат

У США може з’явитися новий штат

Палата представників конгресу США в п’ятницю проголосує за статус столиці Вашингтона, яку пропонується зробити 51-м штатом країни.


В даний час Вашингтон з адміністративної точки зору є федеральним округом Колумбія, що не входить ні в один з штатів.

Спікер палати Ненсі Пелосі на прес-конференції назвала “серйозною несправедливістю” низький статус штату. “Завтра (у п’ятницю) ми виправимо цю несправедливість, яка протистоїть нашій демократії”, – наводить слова спікера телеканал Fox News.

Спонсорами ініціативи виступають конгресмени з Демократичної партії, до якої належить і Пелосі. Вони вказують, що жителі столиці сумлінно виконують свої громадянські обов’язки, але при цьому не мають можливості обирати своїх представників до федерального конгрес.
Що стосується перспектив законопроекту, як очікується, він буде схвалений в нижній палаті, де більшістю у своєму розпорядженні демократи, і відхилений в сенаті, що знаходиться під контролем республіканців. У Білому домі заявили, що в будь-якому випадку накладуть на законопроект вето.

Раніше президент Дональд Трамп в інтерв’ю газеті New York Post назвав Вашингтон на 100% належить демократам, зазначивши, що за його перетворення в штат можуть проголосувати тільки “дуже дурні республіканці”.

Поділитись