У Сіетлі революціонери-флойдівці захопили цілий квартал і оголосили там свою владу

У Сіетлі революціонери-флойдівці захопили цілий квартал і оголосили там свою владу

Через два тижні після смерті Флойда поховали. У Х’юстоні, в Церкві Джерела Хвали (Fountain of Praise) – в цьому місті він народився і провів юні роки.

Похорон, як і все життя «голосу покоління», вийшов специфічним. По-перше, в золотій труні. По-друге, труну переміщали в солідному кортежі: спорткар «Мазераті», чорні джипи. Прямо втілення дитячому наївного уявлення про «мужицький рай», які завдяки грошам на свій смак змогли втілити ці діти гетто. Звідки гроші? Жалісливі люди перевели сім’ї Флойда, включаючи «мати його дітей» (дослівно) кілька мільйонів доларів.

Саму труну везли в скляному ящику на кінному возі. Кортеж зустрічали захоплені шанувальники; деякі скандували кричалки, порівнюючи Флойда з Христом.

На церемонію прощання в церкві пустили «лише найближчих» – 500 осіб. Виступив мер Х’юстона, пообіцяв заборонити поліцейським застосовувати «жорсткі фіксації», на зразок тієї, через яку загинув Флойд. Особливість такого роду захоплень – якщо у людини на тілі є зброя (аж до «поясу смертника») – він не зможе привести його в дію. Тому що рукою не поворухнути.

Також влада пообіцяла: поліція тепер буде попереджати, перш ніж стріляти. Зручно, напевно, особливо для злочинців.

Тим часом Флойд помер, але справа його живе. У Сіетлі демонстранти захопили цілий район, виставили імпровізовані блокпости, оголосили його «зоною, вільною від расизму» (а заодно і поліції).

Інші досягнення їхньої боротьби: канал HBO на своїй веб-платформі заблокував фільм «Віднесені вітром» (знову-таки, «за расизм»; до того ж, що перший випадок нагородження «Оскаром» темношкірої актриси в 1940 році відбувся якраз таки завдяки цій класичній кінострічці ).

У Берд-Парку (Річмонд, Вірджинія) натовп повалив статую Колумба – все в рамках «боротьби з білими привілеями».

У Сакраменто (Каліфорнія) відзначені випадки, коли погромники підпалюють будинки, де вивішений зоряно-смугастий прапор. «Прапор білих привілеїв, геть його».

Нарешті, Міннеаполіс, з якого все почалося, готовий повністю скасувати поліцію. Передбачається, що її замінить якась «громадська міліція» на зразок народно-революційної гвардії. Хто замінить людей, що мають специфічні компетенції – наприклад, експертів-кримінологів – не ясно.

Поділитись