У Росії за ґрати відправили датчанина

У Росії за ґрати відправили датчанина

У Росії суд Орла засудив громадянина Данії Дениса Кристенсена до шести років колонії, визнавши його винним в екстремізмі, повідомляє BBC. Перед оголошенням вироку, Кристенсен крикнув, що все таки сподівається на дотримання в Росії права людей на свободу віросповідання.


Суд постановив, що датчанин “використовував свій авторитет духовного лідера” і “забезпечував роботу організації Свідків Єгови” Орел “, знаючи про її заборону”. Аргументи захисту суд назвав безпідставними.

Під 282-ю статтею КК РФ громадянин Данії опинився в зв’язку з тим, що він – свідок Єгови, активний учасник життя місцевої релігійної громади, незважаючи на заборону її діяльності. У 2016 році орловський суд визнав місцеву релігійну організацію свідків Єгови “Орел” екстремістською.

Прокуратура вимагала дати для нього шість з половиною років колонії. Мінімальне покарання за частиною 1 статті 282 – шість років він в результаті й отримав.

За версією слідства, Кристенсен, “був фактичним керівником місцевої релігійної організації свідків Єгови” Орел “, проводив активні дії організаційного характеру, спрямовані на продовження протиправної діяльності забороненої судом організації свідків Єгови “Орел”.

При цьому офіційним членом орловської організації він не був. Захист датчанина досліджувала її документи і не знайшов в них жодної згадки про Кристенсена. “Навіть сторона звинувачення це не спростовує. Вони кажуть, що він був” фактичним керівником “. Хоча факти говорять про зворотнє”, – сказав адвокат Кристенсена Антон Богданов.

Денису Кристенсену 46 років. З 2000-го він мешкає в Росії.

По всій Росії відкито вже більше 80 кримінальних справ проти свідків Єгови.

Дениса Кристенсена затримали 25 травня 2017 року Орлі, де він проживав останнім часом, під час суботнього богослужіння. Зі ста людей, які там перебували, був затриманий один Денис Кристенсен. Йому було оголошено, що проти нього порушено кримінальну справу про екстремізм. З того часу датчанин – в попередньому ув’язненні.
Сам він називає звинувачення на свою адресу абсурдом.

У Данії діяльність “Свідків Єгови” дозволена. Процес над Кристенсеном широко обговорюється в датських ЗМІ.

Поділитись