У Раді вирішили не скасовувати другий етап медичної реформи Супрун

У Раді вирішили не скасовувати другий етап медичної реформи Супрун

У Верховній Раді хочуть скасувати другий етап медреформи, ініційований колишньої в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун.

Він повинен був торкнутися вузьких фахівців і стаціонарів.

Парламентський комітет здоров’я нації розглянув на своєму засіданні 13 березня законопроект про скасування другого етапу медичної реформи. Йдеться про законопроект №3130, який повинен визнати таким, що втратив силу закон про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення. Ініціатори документа: Наталія Королевська, Юрій Солод, Нестор Шуфрич, Василь Німченко, Вадим Рабинович, Михайло Макаренко.

Прийняття проекту закону створить передумови для оновлення змісту і обсягу прав і свобод громадян та скасування так званої “медичної реформи”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Голова Комітету Михайло Радуцький поінформував, що був проведений аналіз результатів реформи, який показав, що реформа першої ланки медичної допомоги була успішною, а також і фактичну готовність до реформи другої ланки.

Він відзначив, що є проблеми, однак «неприпустимо фінансувати стіни лікарень, як це відбувалось багато років» і «нежиттєздатну систему» та запропонував відхилити законопроект.

Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності продовження реформування медичної галузі.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проект закону №3130.

Також члени Комітети розглянули проект Постанови «Про невідкладні заходи щодо недопущення знищення системи охорони здоров’я України» (№ 3140), якою, зокрема, пропонується визнати незадовільною роботу Кабінету Міністрів України з реформування медичної галузі, припинити запровадження другого етапу медичної реформи, а також перераховані заходи, які, на думку авторів проекту, не допустять знищення системи охорони здоров’я України.

Під час обговорення прозвучали думки, що роботу нового Уряду ще рано оцінювати, а реформу необхідно продовжувати, вносячи необхідні корективи.

За підсумками розгляду, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проект Постанови №3140.

Поділитись