Потрібна радикальна реформа парламенту, – Кость Бондаренко

Потрібна радикальна реформа парламенту, – Кость Бондаренко

Мусування теми дострокових парламентських виборів може бути спеціальним гачком, за який можна чіпляти депутатів.

Адже більшість депутатів розуміє, що прийшли до парламенту випадково, одноразово і більше туди не потраплять. Саме тому і намагатимуться усидіти в кріслі надовго.

Так прокоментував в ексклюзивному інтерв’ю для інтернет-видання «Новий формат» можливий розпуск парламенту відомий політолог, керівник фонду «Українська політика» Костянтин Бондаренко. На його думку, «він можливий в принципі будь-коли, але поки немає доцільності».

У той же час, за словами Бондаренка, на часі зменшення кількості депутатського корпусу Верховної Ради України з 450 до 300.

«На референдумі 16 квітня 2000 року більшість людей на референдумі так вирішила. Але таку реформу не можна виривати з контексту. Потрібна радикальна реформа парламенту. Треба, аби Верховна Рада перетворилася на повноцінний, двопалатний парламент, де у верхній палаті були б представники інтересів регіонів, а нижня обиралася б за пропорційною системою. Тоді можна скорочувати до 300 депутатів і робити парламент новим за якістю та змістом», – сказав політолог.

За словами Костянтина Бондаренка, недавно прийнятий «новий виборчий закон закріплює олігархічну систему в Україні, тому що будь-які політичні партії, які підуть на вибори віддаватимуть великі кошти за участь у виборах».

«А взяти їх можна лише в олігархів. До того ж система дуже складна, яка може дати велику кількість зловживань. Це своєрідний компроміс між партійними функціонерами та інтересами держави. Чому б не зробити повноцінні вибори за відкритими списками та не заморочуватися? В нас все намагаються систему виборів ускладнити, що навряд чи є в інтересах українців», – підкреслив Бондаренко.

Поділитись