У Польщі розповіли про штраф «Газпрому» через енергетичну кризу в Європі

У Польщі розповіли про штраф «Газпрому» через енергетичну кризу в Європі

Євросоюз може оштрафувати російський «Газпром» через стрибок цін на газ.

Про це в інтерв’ю польському Radio Maryja заявив експерт Войцех Якубік. За його словами, подібна практика вже спостерігалася відносно Google і Facebook.

Ціни енергії встановлюються в великій мірі штучним способом. Це закручування вентиля, так можна сказати, Росією, «Газпромом», – сказав Якубік.

Як зазначив експерт, в цей раз Єврокомісія може як оштрафувати «Газпром», так і запропонувати ряд рішень для захисту ЄС. На його думку, різке підвищення цін на енергоносії пов’язано з низьким рівнем наповненості підземних сховищ газу на континенті, а також високим попитом на СПГ в Азії.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков повідомив, що «Газпром» фактично почав відкачування газу зі своїх запасів в трубопроводи для стабілізації європейського ринку. За його словами, Москва працює тверезо в напрямку стабілізації ситуації в Європі. Він зазначив, що Росія має намір працювати разом з Європою і виступає за її енергетичну безпеку. За словами Рябкова, Москва діє «усвідомлено, тихо, тверезо в напрямку стабілізації».

Нещодавно ціни на газ в Європі побили всі рекорди і досягли значення майже в $ 2000 за тисячу кубометрів.

Президент Росії Володимир Путін назвав те, що відбувається на енергоринку Євросоюзу «істерикою і плутаниною». За словами глави держави, ситуація спровокована спекуляціями на кліматичних проблемах і скороченням інвестицій.

У свою чергу глава МЗС Росії Сергій Лавров закликав Євросоюз активніше співпрацювати з Росією в умовах зростання цін на газ, так як, за його словами, російський газопровід «Північний потік – 2» був створений в тому числі і для підвищення енергетичної безпеки Європи.

Поділитись