У питанні С-400 і F-35 для Туреччини поставлено крапку

У питанні С-400 і F-35 для Туреччини поставлено крапку

Доцент Фінансового університету Геворг Мірзаян заявив, що США, шантажуючи Туреччину через російські С-400, зіпсували свою репутацію: тепер їх будуть вважати ненадійним партнером на ринку озброєнь.


У липні 2020 року Пентагон вирішив викупити винищувачі п’ятого покоління F-35, що призначалися для поставок Туреччини. За рік до цього США виключили Туреччину з програми виробництва F-35 через покупки країною С-400.

За словами Мірзаяна, офіційно США побоювалися, що експлуатація F-35 поруч з російською системою ППО допоможе Москві «зчитати інформацію» про уразливість літаків. Справжньою причиною експерт назвав «просто те, що Анкара посміла купити зброю у Москви».
Він додав, що спочатку в Вашингтоні хотіли вирішити конфлікт «по-братськи» і викупити російську С-400.

«Туреччина відмовилася від такої угоди, яка стала б смертельним ударом як по авторитету Ердогана (позиціонувати покупку С-400 як приклад турецького суверенітету), так і для зв’язків Анкари з Москвою», – підкреслив Мірзаян.

На його думку, у відносинах США і Туреччини очікується нове загострення: конгресмени можуть просунути нові санкції проти Анкари за порушення акту «Про протидію противникам Америки через санкції». Документ передбачає санкції проти третіх країн, які будують «Північний потік – 2» і купують у Росії озброєння.

Мірзаян зазначив, що відмова від співпраці з Туреччиною обернеться для США величезними фінансовими втратами, але найважливішою стане втрата репутаційна.

«Весь світ побачив, що Сполучені Штати є ненадійним партнером в питаннях закупівлі озброєнь. Вони з легкістю відмовляються від укладених контрактів», – уклав він.

Поділитись