У НАТО визнали неможливою військову операцію в Афганістані без США

У НАТО визнали неможливою військову операцію в Афганістані без США

Генсек НАТО Йенс Столтенберг в інтерв’ю газеті The New York Times пояснив, що союзники США по НАТО не змогли б продовжувати військову операцію в Афганістані після виведення звідти американських військ.


За його словами, в квітні президент США Джо Байден проводив з партнерами по НАТО консультації з питання виведення військ з Афганістану, і всі союзники були згодні з його рішенням. Столтенберг зізнався, що без Штатів іншим членам альянсу було б неможливо продовжувати військову кампанію.

«Це нереалістичний варіант», – визнав Столтенберг. Він підкреслив, що збереження країнами-членами військових контингентів в Афганістані неминуче призвело б до збільшення їх військових витрат. Крім того, європейським союзникам було б вкрай важко добитися від парламентів виділення додаткових коштів і збільшення військового контингенту.

Також генсек заявив, що всі члени НАТО розуміли неминучість падіння афганського уряду і повернення до влади Талібану.

1 травня розпочався офіційний висновок військ США і країн Північноатлантичного альянсу з афганських територій. Після цього обстановка в країні загострилася, активізувалися сили «Талібану». 15 серпня бойовики оголосили про встановлення контролю на всій території Афганістану. 31 серпня весь іноземний контингент залишив республіку.

Поділитись