У МЗС Польщі заявили, що засновника каналу Nexta били у в’язниці

У МЗС Польщі заявили, що засновника каналу Nexta били у в’язниці

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблоньскі стверджує, що засновника Telegram-каналу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, Романа Протасевича били в тюрмі.


У відео, продемонстрованому в ефірі телеканалу “Білорусь 1”, Протасевич заявив, що не має жодних проблем зі здоров’ям, а ставлення до нього силовиків максимально коректне і відповідає закону. Він сказав, що дає свідчення у кримінальній справі про масові заворушення.

“На записі видно, що відносно нього застосовувалося насильство, видно сліди побоїв. Видно, що відносно нього порушувалися права людини”, – сказав Яблоньскі в ефірі Польського радіо.

Він також повідомив, що польське зовнішньополітичне відомство налагодило контакт з родичами Протасевича.
“Ми налагодили контакт з сім’єю Романа Протасевича. З розмов з ними слід, що вони самі не знають про стан його здоров’я”, – пояснив Яблоньскі.

У неділю в мінському аеропорту через повідомлення про мінування екстрено сів літак ірландського лоукостера Ryanair. Літак належить зареєстрованій в Польщі дочірньої компанії Ryanair. Білоруські правозахисники повідомили, що цим літаком летів Роман Протасевич, засновник Telegram-каналу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським. При перевірці документів у мінському аеропорту Протасевича затримали. Проти нього порушено кримінальну справу за кількома статтями, включаючи статтю “організація масових заворушень”. Йому може загрожувати до 15 років позбавлення волі.

Поділитись