ЄС введе персональні санкції відносно ряду громадян Білорусі

ЄС введе персональні санкції відносно ряду громадян Білорусі

Саміт Євросоюзу вирішив ввести додаткові персональні санкції відносно ряду громадян Білорусі.

Про це 25 травня заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен журналістам в Брюсселі.

«Це атака на демократію, на свободу вираження і на європейський суверенітет … Потрібен жорсткий відповідь … Будуть додаткові персональні санкції», – сказала вона.

23 травня літак авіакомпанії Ryanair здійснив екстрену посадку в білоруському аеропорту через повідомлення про мінування. Також в Мережі з’явився запис розмови пілота літака з білоруським авіадиспетчером, згідно з якою диспетчер «з метою безпеки» порадив лайнеру приземлитись.

На борту повітряного судна перебував засновник визнаного в Білорусії екстремістським Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Після посадки літака він був затриманий.

За фактом неправдивого повідомлення про мінування літака Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу. Дані про мінування не підтвердилася.

24 травня на саміті ЄС було прийнято політичне рішення заборонити білоруським авіакомпаніям польоти в Євросоюз.

Західні країни розкритикували інцидент з лайнером і затримання Протасевича. Ряд законодавців США і Європи виступили із закликом заборонити польоти над територією Білорусі.

25 травня держсекретар при міністерстві транспорту Франції Жан-Батист Джеббарі закликав французькі авіакомпанії не літати над повітряним простором Білорусі. Також він заявив про припинення дозволу на польоти білоруського перевізника «Белавіа».

Поділитись