У Катарі почалися мирні переговори між рухом “Талібан” і урядом Афганістану

У Катарі почалися мирні переговори між рухом “Талібан” і урядом Афганістану

Мирні переговори між представниками руху “Талібан”  і уряду Афганістану почалися в суботу в місті Доха. Трансляцію заходу веде МЗС Катару.

На церемонії відкриття переговорного процесу виступив глава Вищої ради з національного примирення Абдулла Абдулла. “Я дякую “Талібан” за те, що вони відгукнулися [на пропозицію] про мирні переговори. Сьогодні запам’ятається, як день закінчення війни”, – сказав він. За його словами, “сторони сповнені рішучості принести мир в Афганістан”.

29 лютого в Досі США і рух “Талібан” підписали мирну угоду. Згідно з домовленостями, Сполучені Штати, їх союзники і коаліція мають намір вивести протягом 14 місяців все війська з Афганістану. Таліби гарантують, що не використовуватимуть територію Афганістану для дій, які становлять загрозу безпеці США і їх союзників.

Відповідно до угоди, до початку міжафганских переговорів про постійне і всеосяжну припинення вогню в якості заходів зміцнення довіри повинні бути звільнені до 5 тис. прихильників руху і до 1 тис. осіб, що утримуються талібами.

Поділитись