У Карабасі створили оперативний штаб для координації тилу і армії

У Карабасі створили оперативний штаб для координації тилу і армії

Оперативний штаб створено в невизнаній Нагірно-Карабахської республіки для координації робіт органів тилу і Армії оборони на тлі загострення обстановки в Карабасі.


“Розпорядженням президента Республіки Арцах (самоназва Карабаху) Для координації тилових робіт держорганів і Армії оборони створено оперативний штаб на чолі з державним міністром (керівник уряду) Григорієм Мартиросяном”, – написав у Facebook в понеділок прес-секретар президента Ваграм Погосян.

За його словами, до складу оперативного штабу включено міністрів сільського господарства, економіки та виробничої інфраструктури, територіального управління і розвитку, директор державної служби з надзвичайних ситуацій.

МО Азербайджану 27 вересня заявило, що ВС Вірменії обстріляли населені пункти на лінії зіткнення в Карабасі, згідно з цими даними, є загиблі серед цивільних і військових. За заявою МО Вірменії, Карабах “зазнав повітряним і ракетним атакам”.

В Єревані заявляли, що Баку “почав наступ” на карабаському напрямку. У невизнаній Нагірно-Карабахської республіки повідомили, що артилерійському обстрілу піддалися мирні населені пункти в Карабасі, в тому числі столиця Степанакерт, влада закликала населення сховатися, а пізніше оголосили в Карабасі військовий стан і мобілізацію. Воєнний стан і загальну мобілізацію оголосила і Вірменія.

У Баку заявили, що необхідність в мобілізації немає, армія укомплектована. Президент Азербайджану затвердив введення воєнного стану в ряді міст і регіонів республіки та комендантської години в країні. Ряд держав, в тому числі РФ і Франція, закликали сторони до стриманості.

Конфлікт в Карабасі почався в лютому 1988 року, коли Нагірно-Карабахська автономна область оголосила про вихід зі складу Азербайджанської РСР. В ході збройного протистояння в 1992-1994 роках Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. З 1992 року ведуться переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ на чолі з трьома співголовами – Росією, США і Францією. Азербайджан наполягає на збереженні своєї територіальної цілісності, Вірменія захищає інтереси невизнаної республіки, оскільки НКР не є стороною переговорів.

Поділитись