У Генпрокуратуру передали документи про зняття депутатської недоторканності з Порошенка

У Генпрокуратуру передали документи про зняття депутатської недоторканності з Порошенка

Державне бюро розслідувань (ДБР) України підтвердило інформацію про те, що передало в Генеральну прокуратуру країни (ГПУ) проекти про пред’явлення звинувачень, а також про притягнення до кримінальної відповідальності п’ятого президента країни Петра Порошенка.

Про це сказано в повідомленні ДБР. “Слідчі центрального апарату ДБР направили в Генеральну прокуратуру проект повідомлення про підозру п’ятого президента України”, – сказано в повідомленні. Крім того, в прокуратуру направлено проект подання до Верховної Ради про “надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Порошенка”.

Документи спрямовані в рамках досудового розслідування кримінальної справи про можливий неправомірний вплив на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення до Вищої ради правосуддя в березні-травні цього року. Йдеться про правопорушення за статтями КК України “Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”, а також “Зловживання владою або службовим становищем”. Максимальне покарання за цими статтями – позбавлення волі на термін до 8 років.

У понеділок керівник адміністрації екс-президента Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов повідомив, що ДБР передало в ГПУ проект про зняття депутатської недоторканності з Порошенка, а також про притягнення його до відповідальності.

Раніше генпрокурор України Руслан Рябошапка заявляв про наявність кримінальних справ, в рамках яких колишній президент може проходити як обвинувачений. За його словами, це справи, “пов’язані зі зловживанням владою і службовим становищем”. Глава Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомляв, що організація відкрила 13 справ, в яких фігурує Петро Порошенко. Вони знаходяться на різних стадіях розслідування, ні в одному з них колишній президент не фігурує як підозрюваний.

Поділитись