У ФРН затримали двох екс-співробітників розвідки Сирії

У ФРН затримали двох екс-співробітників розвідки Сирії

У Німеччині заарештовано двох колишніх співробітників сирійських розвідувальних служб. Їх підозрюють у причетності до тортур супротивників режиму Башара Асада.


Обоє чоловіків звернулися з проханням про надання притулку в Німеччині, виїхавши із Сирії за кілька років до початку масового напливу біженців в 2015 році.

Ймовірно, один керував в’язницею Генерального директорату розвідки (GID) Сирії, де в період з квітня 2011-го по вересень 2012 року зазнали тортур 2 тисячі ув’язнених.

Другий заарештований, Ейад А., підозрюється в пособництві і підбурюванні до злочинів проти людяності, скоєних в тій же тюрмі.

Третього чоловіка, співробіника сирійської розвідки, який фігурує у цій справі, заарештували у Франції у вівторок.
Генеральний директорат розвідки Сирії є найбільш впливовою розвідувальною службою в країні. Цю організацію неодноразово звинувачували в жорстокому придушенні мирних протестів проти режиму Асада, які почалися в березні 2011 року.

Минулого року прокуратура Німеччини видала міжнародний ордер на арешт Джаміля Хассана, начальника управління розвідки сирійських ВВС, обвинуваченого у вбивствах і тортурах сотень людей в період з 2011 – 2013 років.

Сирійський уряд відкидає наявність в країні політичних в’язнів, а також тортури і вбивства в сирійських в’язницях.

Однак експерти ООН з прав людини в своїй доповіді в березні минулого року заявили, що урядові сили і пов’язані з ними ополченці довільно або незаконно утримують десятки тисяч сирійців в тимчасових центрах утримання під вартою.

Поділитись