У Держдумі Росії прокоментував транзит газу через Україну після 2024 року

У Держдумі Росії прокоментував транзит газу через Україну після 2024 року

Росія зацікавлена ​​в транзиті газу через Україну після 2024 року.

Про це заявив глава комітету Державної Думи з енергетики сьомого скликання Павло Завальний.

«Так, ми зацікавлені в збереженні транзиту газу на вигідних для обох сторін умовах», – сказав він в кулуарах Петербурзького міжнародного газового форум.

Завальний підкреслив, що Україна потребує газу з Росії, «тому що іншого газу, окрім російського, там немає». Також політик нагадав, що президент Росії Володимир Путін неодноразово говорив про готовність співпрацювати і закликав до нормальної взаємодії між країнами.

Втім, все буде залежати від української політики і попиту на газ в Європі, в тому числі і від замовлення європейських споживачів на транзит через Україну, говорить Завальний. При цьому він підкреслив, що Росії вигідно постачати таким чином південно-східну, східну і частково центральну Європу.

5 жовтня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що країна не має наміру обговорювати з Росією висновок прямого контракту на поставку природного газу. За словами глави кабміну, в підземних сховищах України накопичено понад 18,5 млрд кубометрів газу.

Україна з 2015 року нібито не закуповує газ у Росії напряму. При цьому в Москві неодноразово відзначали, що, по суті, Київ просто перекуповує у європейців російське паливо.

1 жовтня українська сторона втратила частину віртуального реверсу, так як «Газпром» почав поставки газу в Угорщину в Відповідно до нового контракту в обхід України.

4 жовтня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що «Газпром» ніколи не заперечував можливості повернутися до прямих переговорів з Україною щодо газу.

Поділитись