У Чехії розповіли про розслідування у справі про вибухи у Врбетіце

У Чехії розповіли про розслідування у справі про вибухи у Врбетіце

Ще не зібрано достатньо доказів для того, щоб можна було почати кримінальну справу про вибухи у Врбетіце, заявив в середу в інтерв’ю Чеському радіо глава Національного управління по боротьбі з оргзлочинністю Їржі Мазанек.


Відповідаючи на запитання інтерв’юера про те, чому досі не висунуто звинувачень у справі про вибухи складів зі зброєю в Врбетіце, що відбулися в 2014 році, Мазанек заявив, що поки не зібрано достатньо доказів для того, щоб можна було почати кримінальну справу.

“У нас поки недостатньо доказів для порушення кримінальної справи. Ми працюємо над тим, щоб це відбулося. (Що стосується терміну закінчення розслідування, то) ми залежимо від ряду міжнародних правових угод, тому його важко назвати. Якщо це буде кінець (2021) року , то це буде хороший останній термін. Але я цього не виключаю”, – сказав Мазанек.
За його словами, слідчі не отримували інформацію у справі про вибухи від зарубіжних спецслужб.

“Хочу, щоб було ясно – це (даних про те, хто може бути пов’язаний з вибухами у Врбетіце) ми ні від кого не одержували. Вам не прийшов ми це ні від американців, ні від якої іншої спецслужби. Ми з’ясували це і перевірили у співпраці з (чеською) Службою безпеки та інформації (СБІ, контррозвідка)”, – сказав Мазанек.

Прага в середині квітня звинуватила спецслужби РФ в причетності до вибуху на військових складах під Врбетіце в 2014 році і вислала з країни 18 співробітників посольства РФ. У відповідь Москва оголосила персонами нон грата 20 співробітників чеської дипмісії, заявивши, що звинувачення у вибуху абсурдні, голослівні і надумані. У Кремлі відзначили, що бездоказові звинувачення Чехії на адресу РФ завдали надзвичайний шкоду відносинам двох країн, а також вказали, що ці звинувачення є частиною широкомасштабної кампанії Заходу проти Москви.

Поділитись