Туреччина звинувачує Ізраїль у тероризмі

Туреччина звинувачує Ізраїль у тероризмі

Туреччина розкритикувала Ізраїль та звинуватила його у розв’язанні “терору” щодо палестинців після того, як ізраїльська поліція випустила гумові кулі та електрошокери в сторону палестинської молоді, що метнула скелю, в мечеті Аль-Акса в Єрусалимі пізно в п’ятницю.

Про це передає Reuters

Зіткнення на третьому, найсвятішому місці Ісламу та в районі Східного Єрусалиму, в результаті яких постраждали 205 палестинців та 17 поліцейських, відбулися на тлі зростаючого гніву через потенційне виселення палестинців з будинків на землю, на які претендували єврейські поселенці.

У міру загострення сутичок кілька турецьких чиновників критикували Ізраїль та закликали інші країни висловити засудження, тоді як заява МЗС закликала Ізраїль “негайно припинити свою провокаційну та ворожу позицію та діяти з розумом”.

“Ганьба Ізраїлю та тим, хто мовчить перед ганебними нападами”, – заявив речник президента Туреччини Ібрагім Калін у Twitter в п’ятницю.

“Ми закликаємо всіх встати проти політики окупації та агресії цієї держави апартеїду”, – сказав він.

Турецький директор з комунікацій Фареттин Алтун заявив державному телебаченню Ізраїль, що порушує права людини, і “заплатить за це”, оскільки опозиційні партії повторили засудження уряду рідкісними ознаками єдності.

“Напад на невинних людей, які моляться, – це явно терор”, – сказав Алтун. “Ми бачимо, що ці напади на палестинців суперечать найбільш фундаментальним правам людини”.

Колишні союзники Туреччина та Ізраїль зазнали нападу в останні роки, незважаючи на міцні комерційні зв’язки, які в 2018 році взаємно вислали послів.

Анкара неодноразово засуджувала окупацію Ізраїлем Західного берега та поводження з палестинцями, називаючи це питання “червоною лінією”.

Поділитись