Туреччина побудує канал, який з’єднає Мармурове і Чорне моря паралельно Босфору

Туреччина побудує канал, який з’єднає Мармурове і Чорне моря паралельно Босфору

У Туреччині затвердили план будівництва каналу «Стамбул», який пройде паралельно протоці Босфор, після обліку запитів від громадян.

Про це заявив міністр навколишнього середовища Туреччини Марат Курума в Твіттері.

«Ми узгодили план будівництва каналу “Стамбул”, розглянувши всі запити. У цьому контексті сподіваємося швидко реалізувати кроки для того, щоб канал був корисним нашому чудовому Стамбулу», – повідомив міністр.

Він заявив, що, згідно із заявами і скаргами громадян, які були враховані, до проекту каналу додадуть спорудження шумозахисного бар’єру.

Канал «Стамбул» – наймасштабніший і амбітний проект в історії сучасної Туреччини, який повинен з’єднати Мармурове і Чорне моря. Штучний канал довжиною 45 км, шириною до 400 м і глибиною до 25 м повинен пройти по території районів Бешикташ, Сазлідере і Дурусу. На каналі планується побудувати 10 мостів.

Нинішній мер Стамбула, який знаходиться в опозиції до правлячої партії президента Ердогана, не підтримує проект і вважає його небезпечним для міста.

Після прокладки і запуску канал «Стамбул» буде приносити на першому етапі майже $ 1 млрд чистого прибутку в рік, а за 20 років цифра досягне 60 млрд, тоді як кошторис проекту складе 15 млрд, з яких 10 піде безпосередньо на будівництво.

Поділитись