Трампу можуть заборонити вихід з міжнародних договорів

Трампу можуть заборонити вихід з міжнародних договорів

Сенатор Едвард Маркі і конгресмен Джиммі Панетта (обидва демократи) внесли законопроект, що забороняє президенту США виходити з міжнародних договорів без дозволу Конгресу.

Напередодні американський лідер Дональд Трамп оголосив про рішення США вийти з Договору з відкритого неба. Він аргументував це тим, що Москва порушує угоду. Рішення господаря Білого дому вступає в силу через шість місяців, починаючи з 22 травня. У свою чергу в Москві заявили, що Росія має ряд конкретних і давно сформульованих претензій до США по виконанню договору.

“Сенатор Маркі і конгресмен Панетта представили проект Закону про запобігання підриву безпеки дій без схвалення (Конгресу), який не дозволить президенту США виходити з міжнародних договорів без схвалення Конгресу”, – наголошується в тексті.

Законодавці відзначили, що вихід США з договору позбавляє їх союзників “вигод від проведення спостережних місій над територією Росії”. Крім того, ініціатори закону звернули увагу, що рішення Трампа порушило положення військового бюджету на 2020 фінансовий рік.

Договір підписаний 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав – членів ОБСЄ. Документ був розроблений за активної участі Москви. До теперішнього моменту до нього приєдналися 34 держави. У практичному плані договір надає право державам-учасницям здійснювати обльоти будь-яких територій один одного для спостереження за військовою діяльністю відповідно до обумовлених в ньому і узгодженими квотами наглядових місій. Він регламентує проведення польотів, визначає механізм контролю за дотриманням своїх положень, містить вимоги до літака, обмеження за складом і технічним параметрам апаратури спостереження.

Поділитись