Трамп збирається застосувати до Сирії “закону Цезаря”

Трамп збирається застосувати до Сирії “закону Цезаря”

Вашингтон має намір посилювати санкції проти Сирії з метою зміни влади в країні, але багато експертів сумніваються в ефективності такого підходу.

Про це йдеться в статті, опублікованій в газеті The New York Times. Як говориться в матеріалі, офіційні особи з адміністрації президента США Дональда Трампа налаштовані на введення нових рестрикцій на підставі американського “закону Цезаря”. Він був включений до військового бюджету США на 2020 фінансовий рік і дає вашингтонської адміністрації право застосовувати обмежувальні заходи щодо організацій та осіб, які надають пряму і непряму допомогу Дамаску, а також різним чинним на території країни збройних формувань.

У матеріалі наводяться слова заступника помічника держсекретаря США у справах Близького Сходу Джоела Рейберн. Він зазначив, що санкцій “не буде кінця” до тих пір, поки “сирійський режим і його союзники не погодяться” на зміну влади в країні.

Як зазначає видання, багато експертів висловлюють сумніви в тому, що такий підхід дозволить США домогтися бажаних цілей без активних зусиль у дипломатичній сфері. “Одні лише санкції не можуть вирішити проблему”, – наводяться в матеріалі слова колишнього директора Управління з контролю над іноземними активами Міністерства фінансів США Джона Сміта. “Складно зрозуміти, що ще робить уряд США в Сирії, крім внесення групи функціонерів сирійського режиму в список, який їх не хвилює”, – вважає він.

Введення американських санкцій проти Сирії призводить до подальшого погіршення становища населення, констатується в статті. У ній наводяться слова радника міжнародної некомерційної організації “Норвезький фонд у справах біженців” Басма Алуші. “Якщо США вводять такі широкі санкції для реалізації певних політичних цілей, то вони не приділяють достатньої уваги ненавмисним наслідків”, – вважає вона.

Як вважає Олександр Бик, який раніше входив до Ради національної безпеки Білого дому, санкції США щодо Сирії або Росії “не змінюють вирішальним чином” ситуацію в цих країнах. “У кінцевому рахунку санкції – це елемент дипломатичного процесу”, – сказав він журналістам газети.

Поділитись