Трамп заявив, що спроби протестувальників в США знести пам’ятники повністю припинилися

Трамп заявив, що спроби протестувальників в США знести пам’ятники повністю припинилися

Спроби протестувальників в Сполучених Штатах зносити або оскверняти пам’ятники повністю припинилися після підписання президентського виконавчого указу про захист монументів, що передбачає тривалі тюремні терміни для вандалів.

Про це американський лідер Дональд Трамп написав в Twitter.

“Після введення дуже суворого 10-річного тюремного ув’язнення для тих, хто здійснює акти вандалізму щодо пам’ятників, статуй і так далі, а також після того, як безліч людей по всій країні було заарештовано, вандалізм повністю припинився. Спасибі!” – заявив глава Білого дому.

У п’ятницю Трамп підписав виконавчий указ про захист пам’яток, який дозволяє карати протестувальників тюремним ув’язненням терміном до 10 років за спробу осквернити будь-якої монумент або статую.

Масові заворушення і протести проти расової нерівності та чиновницького свавілля поліції спалахнули в багатьох районах США через смерть в Міннеаполісі (штат Міннесота) після затримання поліцією афроамериканця Джорджа Флойда. Для наведення порядку до місцевих правоохоронних органів підключалася Національна гвардія США.

Приблизно в 40 містах, включаючи Вашингтон і Нью-Йорк, вводився комендантську годину. Потім в ряді американських міст протестувальники почали зносити пам’ятники різним історичним постатям, в тому числі діячам Конфедерації, яка об’єднувала штати рабовласницького Півдня під час Громадянської війни в США (1861-1865), а також мореплавцю Христофору Колумбу, що відкрив для європейців Новий Світ.

Поділитись