Трамп вирішив реформувати формат саміту G7

Трамп вирішив реформувати формат саміту G7

Дональд Трамп недавно визнав, що формат G7 застарів. Але що має з’явитися натомість? Мабуть, це найцікавіше запитання, погоджується з американським лідером турецька Cumhuriyet.


Президент США висловив цілком здорове міркування: “Велика сімка” перестала відображати сучасний глобальний розклад. Відверто застаріла. З цим важко не погодитися, резюмує турецька газета Cumhuriyet.
По суті, G7 – якийсь закритий клуб західних держав, до яких приєдналася Японії. Але майже за півстоліття з моменту його створення багато чого радикально змінилося. На планеті з’явилися нові центри сили. А є ж ще і G20. І в неї теж варто було б включити нові країни. Що вже говорити про такий усічений форматі, як G7.

Втім, американський лідер як один з найвпливовіших осіб на земній кулі мав туз в рукаві. І пред’явив його публіці, запропонувавши трансформувати “сімку” до “клубу одинадцяти”, включивши туди Індію, Австралію, Південну Корею і Росію.

Ідея непогана, але де ж Китай – друга економіка світу і перша країна за чисельністю жителів. В тому-то й справа, що КНР там немає, і не може бути через її протистояння з Вашингтоном.

Концепція Трампа проста і зрозуміла – створити західний антикитайський міждержавний формат із залученням в нього Індії, Росії і Південної Кореї. Але він знову-таки ні в якій мірі не буде відображати реальний стан справ. Стане без Китаю імітацією, а не реальним клубом найсильніших і найбільш просунутих.
Навряд чи, щонайменше, в Москві і Нью-Делі ініціатива Дональда Трампа знайде розуміння. До речі, Лондон пропонує щось подібне. Тільки список ще менше: G10. Всі ті ж, але без Росії, що абсолютно зрозуміло при нинішніх відносинах Великобританії з Москвою.

Одна з локальних задач реформу “сімки” західних лідерів – знизити залежність від Китаю в розвитку мережі G5. Втім, на кону стоїть набагато більше – стримування Пекіна в усіх напрямках.

Поділитись