Трамп пообіцяв зачитати стенограму бесіди із Зеленським у прямому ефірі

Трамп пообіцяв зачитати стенограму бесіди із Зеленським у прямому ефірі

Президент США Дональд Трамп заявив, що має намір зачитати в прямому ефірі по телебаченню стенограму телефонної розмови з українським колегою Володимиром Зеленським, яка стала приводом для початку процедури імпічменту щодо американського лідера.

“У певний момент я збираюся зачитати – можливо, це буде “розмова біля каміна” в прямому ефірі по телебаченню – стенограму розмови, оскільки люди повинні почути це”, – зазначив Трамп в інтерв’ю газеті Washington Examiner, оприлюдненому в четвер.

У США у вересні розгорівся скандал навколо липневої бесіди по телефону між Трампом і Зеленським, яка в підсумку стала приводом для оголошення Палатою представників Конгресу, контрольованій політичними опонентами президента – демократами, про початок процедури імпічменту щодо глави Білого дому. Як стверджують правники-демократи, Трамп намагався переконати Зеленського провести розслідування діяльності на Україні сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантера в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Байден зараз входить в число найбільш ймовірних конкурентів Трампа на майбутніх в листопаді 2020 року президентських виборах. Тому, на думку демократів, глава адміністрації США, тиснувши на Зеленського, прагнув заручитися підтримкою Києва в зусиллях дискредитувати Байдена, щоб полегшити собі переобрання на другий термін. Зеленський факт тиску з боку американського лідера спростував.

Білий дім 25 вересня оприлюднив стенограму бесіди Трампа і Зеленського. Міністерство юстиції США, яке одночасно виконує функції Генпрокуратури, не знайшло в змісті телефонної розмови порушень національного законодавства, а також не вбачає підстав для проведення подальшого розслідування.

“Бесіди біля каміна” – узагальнена назва виступів по радіо 32-го президента США Франкліна Рузвельта (1933-1945), які користувалися великою популярністю у американців.

Фото Gazeta.ru

Поділитись