Трамп має намір вивести війська США з Японії і Південної Кореї

Трамп має намір вивести війська США з Японії і Південної Кореї

Президент США Дональд Трамп готовий вивести американські війська з Південної Кореї і Японії в разі, якщо Сеул і Токіо не погодиться підвищити плату за їх розміщення відповідно до його вимог, заявив екс-помічник американського лідера з національної безпеки Джон Болтон.

В інтерв’ю японській газеті «Санкей» він сказав, що на відміну від усіх попередніх президентів США Трамп дійсно здатний прийняти рішення про виведення військ, і його вимога щодо плати слід сприймати більш серйозно.

За словами Болтона, Трамп може почати нові переговори з лідером КНДР Кім Чен Ином, щоб заробити очки перед майбутніми виборами. Колишній помічник глави держави припустив, що зустріч лідерів може відбутися в жовтні. У той же час не варто чекати від цього ніякого прогресу, так як КНДР твердо дотримується своєї ядерної програми.

У раніше опублікованих мемуарах Болтон повідомив, що в минулому році США зажадали від Японії щорічно виділяти на утримання американських військових баз по 8 млрд доларів, тобто в 4,3 рази більше, ніж зараз. За словами екс-помічника президента, він сам повідомив про це японське керівництво в липні минулого року під час візиту в Токіо. При цьому Трамп наказав йому пригрозити повним виведенням військ США з Японії при її відмові збільшити свої витрати.

Японський уряд до останнього часу офіційно відкидав чутки про вимогу Вашингтона різко збільшити асигнування на американські військові об’єкти. В 2019 фінансовому році витрати Токіо на утримання баз США склали 197,4 млрд ієн.

Поділитись