Торговець зброєю Гебрев заявив, що у Врбетіце зберігали старі боєприпаси

Торговець зброєю Гебрев заявив, що у Врбетіце зберігали старі боєприпаси

Болгарський торговець зброєю Еміліян Гебрев стверджує, що його компанія ЕМКО зберігала не призначені для подальшого продажу старі боєприпаси часів Варшавського договору на складах в селі Врбетіце в Чехії, де в 2014 році пролунали два вибухи.

Про це він заявив в опублікованому інтерв’ю німецькому журналу Der Spiegel.

“Наша компанія, як і багато інших фірм, знімала склади під Врбетіце. Ми зберігали там старі боєприпаси часів Варшавського договору, які придбали в Чеській Республіці”, – сказав підприємець. “Ми по-різному потребували них в нашому виробництві. Вони не були призначені для продажу”, – стверджує Гебрев.

Торговець зброєю також заявив, що вперше почув про причетність російських спецслужб до вибухів в Врбетіце зі ЗМІ, які посилалися на заяву чеського уряду від 19 квітня. “До того моменту це було для нас нез’ясованим інцидентом”, – сказав він.

17 квітня влада Чехії виступила з твердженням, ніби Москва причетна до вибухів на складах боєприпасів в селі Врбетіце на сході республіки в 2014 році, і вислали 18 російських дипломатів, яких назвали співробітниками російських спецслужб. МЗС РФ висловив Празі рішучий протест у зв’язку з розпочатим “під голослівними і надуманими приводами” кроком, а також оголосив 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

28 квітня представник головного прокурора Болгарії Сійка Мілева на брифінгу повідомила, що прокуратура підозрює шістьох росіян в причетності до організації в 2011-2020 роках чотирьох вибухів на збройових заводах країни, на яких зберігалася продукція, що належить Гебреву.

Поділитись